Een Bredaas begrip in de ontwikkeling, exploitatie en beheer van monumentaal vastgoed.

< Terug naar nieuwsoverzicht

[On]Benut Magazine: Groei en bloei van De Pree Group

De Pree Group: een ondernemende familie met warm hart voor het centrum

Redactie Onbenut Breda 20-08-23, 16:00 Bron: [On]Benut Breda – Editie 6

In het magnifiek gerestaureerde pand Prinsenkade 3 zijn we op de 1e verdieping te gast bij de jongste telg van de De Pree Group Romain Verpalen Jr., de zoon van Carine Verpalen – de Pree en Romain Verpalen Sr. In 2013 startte Verpalen Jr. zijn carrière bij het bedrijf, onder aan de ladder in de sloop.

Na zijn opleiding aan de Nyenrode Business Universi- teit is hij sinds april 2020 officieel ingelijfd als commer- cieel directeur. We zitten met elkaar aan de keukentafel, een glanzend donkerhouten meubel. “Dit was de familie- tafel. We brachten hem uit mijn grootmoeders huis hier naartoe, dat vonden we heel belangrijk. Aan deze tafel zijn de allereerste ‘bierviltjes’ contracten opgezet en ondertekend.”

Na zijn opleiding aan de Nyenrode Business Universi- teit is hij sinds april 2020 officieel ingelijfd als commer- cieel directeur. We zitten met elkaar aan de keukentafel, een glanzend donkerhouten meubel. “Dit was de familie- tafel. We brachten hem uit mijn grootmoeders huis hier naartoe, dat vonden we heel belangrijk. Aan deze tafel zijn de allereerste ‘bierviltjes’ contracten opgezet en ondertekend.”

Het fundament voor de vast- goedontwikkeling legden Martin de Pree en Catharina de Pree – van Aart met de opbrengsten uit de verkoop van hun benzine- pompstations, die zij in de jaren 60 en 70 lieten bouwen. Met de verdiensten daaruit investeerden ze in hun eerste vastgoed in de binnenstad van Breda.

Wat was hun reden om in de binnenstad te beginnen, vermoed je?
Verpalen Jr.: “De binnenstad is een enorm levendig dorp, met een hechte gemeenschap van ondernemers. Mijn grootouders staken na de aankoop van hun eerste panden steeds meer tijd in de binnenstad. Dat de familie vooral monumentaal vastgoed heeft komt door de liefde voor de binnenstad, die grotendeels bestaat uit beschermd stadsge- zichten en (rijks)monumenten.

Het vastgoed vertegenwoordigt de rijke geschiedenis van Breda. Mijn grootouders wilden die geschiedenis behouden en dat is door de volgende generaties voortgezet. Zo is ons met de paplepel ingegoten dat je iets
wat goed is nooit moet wegdoen. We proberen daarom, waar mogelijk, alles in de oude staat te herstellen en of te verduurza- men. De ziel en het karakter zit hem in de stenen, zo vertelt elk pand zijn eigen unieke verhaal.”

Waar zaten jullie voordat jullie aan de Prinsenkade een prachtig kantoor neerzette?
Verpalen Jr.: “Voorheen zaten we in een pand aan de Haven 2, dat was ons eerste echte vestiging in de binnenstad. Nu zijn we verhuisd naar de overkant, hier is tenslotte meer ruimte voor de groei van onze bedrijfs- takken. We hebben voor deze locatie gekozen zodat we makkelijk te benaderen zijn. We zijn een bourgondisch bedrijf met een heel mooi familie DNA. Dagelijks zorgen we voor een hoop werkgelegenheid in de binnenstad. Zo werken we samen met voor- namelijk Bredase georiënteerde bedrijven.”

Je vertelde over De Pree Projects en De Pree Services. Wat doen deze twee bedrijfstakken?
Verpalen Jr.: “Met De Pree Projects voeren we voornamelijk de projectontwikkelingen, renovatie’s en transformatie’s uit. Vervolgens ontzorgen we onze commerciële en parti- culiere klanten met De Pree Services. Uitein- delijk zoeken we met behulp van Junior Concepts een mooi concept bij het pand.”

Is het ontwikkelen van Il Limone die op de Wilhelminastraat komt, een goed voorbeeld voor een samenspel van bedrijfstakken?
Verpalen Jr.: “Ja, dat klopt, we zijn daar heel trots op. De familie Capellano is een directe huurder van ons. Wij doen het vastgoed, renoveren het pand en leveren het casco op en zij steken al hun energie in de volledige exploitatie. Verdere bouwbegeleiding voeren we uit met De Pree Services”
“En niet alleen dat is een goed voorbeeld. Op dit moment trekken we samen met de Gemeente Breda op om ontwikkelplannen voor een (inter)nationale studentenhub te realiseren. Ik kan daar nog niet te veel over zeggen.

Tipje van de sluier is dat het plan zo is op- gezet dat studenten meer van hun kamer afkomen, de stad in gaan, onderdeel wor- den van de samenleving. Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het is als student in een buiten- landse stad. Vooral vereenzaming is helaas een naar blijvend gevolg van COVID-19. We proberen de studenten samen te brengen in ons mooie Breda. Hopelijk mag ik je daar binnenkort meer over vertellen…”

Hoe zie je je toekomst bij de De Pree Group?
Verpalen Jr.: “Hoewel ons bedrijf al een rijke historie kent, zijn we jong, flexibel en creatief. Er zit nog genoeg groei in en we zetten er graag onze schouders onder. Ons team zit vol passie en ervaring, ze zijn dan ook een onderdeel van onze familie geworden.”

“Wat ik heel fijn zou vinden is dat wanneer ik het stokje overdraag aan de volgende generatie de stad meer hoogwaardig, duurzamer en nog bruisender geworden is. Trots kan ik je vertellen dat de vierde generatie onderweg is.”

We proberen elke dag ons steentje bij te dragen om de stad een beetje mooier te maken. Dat doen we met heel veel liefde voor het vak samen met ondernemers, aannemers, de gemeente en ons eigen hechte team. Breda brengt het samen! Mijn grootvader zei altijd ‘een goede boterham verdienen is leuk, maar het is nog leuker als we er samen een mooi glas bier bij kunnen drinken’.”

Lees het volledige interview en andere inspireerde verhalen op: https://erfgoed.breda.nl/nieuws/magazine-on-benut-breda-6-is-uit

Mocht u graag een gedrukt exemplaar in bezit hebben, haal deze dan op bij de gemeentelijke circulaire winkel PARELS in de Houtmark 33 of stuur dan een mail met uw gegevens naar mjcb.mulders@breda.nl.